Які страви можна їсти при цукровому діабеті?

31 травня 2024

Цукровий діабет належить до хронічного захворювання, при якому обмін речовин порушується, в результаті чого в крові підвищується рівень глюкози (цукру). До розвитку можуть призвести різні причини. Слід звернутися до лікаря при появі тривожних симптомів.

В Університетській клініці Фрайбурга працює кваліфікований російськомовний ендокринолог в Німеччині, він спеціалізується на профілактиці та лікуванні діабету, щитоподібної залози та інших захворювань.

Симптоми цукрового діабету

Симптоматика:

  • підвищена спрага;
  • часте сечовипускання (вночі або частіше, ніж зазвичай);
  • підвищений апетит;
  • втома без видимої причини;
  • сухість у роті та на шкірі: шкіра суха та свербить, у роті постійно сухо;
  • затуманений зір;
  • оніміння або поколювання в кінцівках;
  • повільне загоєння ран.

Якщо є які-небудь із цих симптомів, важливо записатися до лікаря для діагностики. При підтвердженні діагнозу спеціаліст докладніше розповість про лікування, харчування та профілактику.

Які страви можна їсти при цукровому діабеті?

Дозволені продукти:

  • овочі: огірки, помідори, капуста (білокачанна, цвітна, пекінська), кабачки, баклажани, редис, солодкий перець, зелень (петрушка, кріп, кінза, салат, цибуля та часник);
  • фрукти та ягоди: яблука (несолодкі сорти), груші, апельсини, грейпфрути, мандарини, журавлина, брусниця, смородина (чорна, червона, біла), малина, ожина, полуниця, кавун, диня;
  • крупи: гречка, вівсянка, перловка, ячка, бурий рис, кіноа;
  • м'ясо: нежирна яловичина, курка (без шкіри), індичка, кролик;
  • риба: тріска, хек, минтай, судак, щука;
  • молочні продукти: нежирний кефір, йогурт і сир, простокваша, молоко (не більше 1 склянки на добу);
  • яйця: до двох штук на день;
  • горіхи та насіння: мигдаль, волоські, кедрові, лляне насіння в невеликих кількостях;
  • напої: вода, несолодкий чай, компоти, мінеральна негазована вода.

Важливо вживати продукти маленькими порціями (до шести разів на день). Перед вживанням овочів та фруктів слід їх чистити, можна їсти як у свіжому, так і у вареному, тушкованому чи запеченому вигляді.

М'ясо та рибу слід готувати без використання олії. Молочні продукти повинні бути нежирними. Пити не менше 2 літрів води на день.

Проконсультуватися з лікарем діабетики в Німеччині можуть в Університетській клініці Фрайбурга.

Які продукти заборонені при діабеті?

Слід максимально обмежити або повністю виключити з раціону солодощі та кондитерські вироби (цукор, цукерки, варення, джеми, повидло, шоколад, тістечка, торти, печиво, здобні булочки), білий хліб та випічку (батон, багет, булочки, пиріжки, піца), жирні сорти м'яса (свинина, баранина, качка, жирна яловичина), субпродукти, копченості (ковбаси, шинка, сало), консерви, фастфуд, солодкі газовані напої та алкоголь, масла (вершкове, пальмове, кокосове), маргарин та спреди, сіль (обмежити споживання до 5 г на день).

Обмежити фрукти (банани, виноград, інжир, фініки), овочі (картопля, буряк, морква), крупи (манна, білий рис), молочні продукти (жирне молоко, сметана, вершкове масло).

Перед вживанням будь-якого продукту необхідно читати його склад. Готувати їжу потрібно на пару, варити або тушкувати. Важливо дотримуватися раціону та регулярно займатися спортом.