Приголомшливий шашлик: секрети та рецепти маринадів
Теплі сезони року - час вибратися компанією на природу, насолодитися барбекю та шашликом, приємним спілкуванням. У статті розповімо, яке м'ясо краще вибрати і який маринад приготувати.
Обираємо продукти
За покупками бажано вирушити не в супермаркет, а на ринок, щоб придбати домашній продукт. Її якість у кілька разів краща, а отже, і готовий шашлик виходить смачнішим. Подавати його бажано зі свіжими овочами, зеленню та соусами на будь-який смак. Їх можна готувати самим або купити: ціна томатного кетчупу цілком доступна. Для приготування шашлику підійдуть такі види м'яса:
- Свинина. Краще обирати шию. Вона помірно жирна і дуже соковита. Не потрібно зрізати жирні шматочки.
- Телятина. Бажано вибирати саме молоде м'ясо, а не зрілу яловичину. Шашлик із молодого теляти виходить неймовірно соковитим.
- Курка. Якщо не хочете отримати сухий шашлик, вибирайте не філе, а стегенця.
- Індичка. На відміну від курячого м'яса, таке вийде більш соковитим і насиченим.
Готуємо маринади
Є кілька популярних видів.
Класичний
Для нього будуть потрібні:
- 2 великі ріпчасті цибулини;
- 70 мл 9%-го оцту;
- будь-які спеції за смаком.
Маринад розрахований на 1 кг сирого м'яса. Цибулю необхідно нарізати кільцями і укласти в ємність із підготовленою свининою або телятиною. Добре пом'яти, щоб він пустив сік. Потім посолити, поперчити і додати будь-які спеції за бажанням. Сюди ж влити оцет і ще раз добре перемішати. Прибрати в холодильник мінімум на 2 години. В ідеалі- на ніч. Кілька разів за цей час перемішуйте м'ясо.
Маринад майонезний
Для приготування візьміть:
- майонез домашній або магазинний- 100 мл;
- великі цибулини- 2 шт.;
- будь-які спеції за смаком, включаючи сіль.
М'ясо, нарізане шматочками, перемішайте з цибулею, нашаткованою кільцями або півкільцями. Добре потисніть обидва продукти, щоб вони пустили сік. Потім посоліть, поперчіть усе, додайте сюди майонез і все добре перемішайте. Час витримки- мінімум 4 години.
Гірчично-лимонний
Лимон розм'якшує волокна і робить шашлик м'яким. Гірчиця забезпечує пікантний смаковий нюанс. Для приготування маринаду візьміть:
- 1 великий лимон;
- гірчицю- 2 ст.л.;
- олія рослинна- 4 ст.л.;
- будь-які спеції за смаком.
Лимон можна розрізати на дві половинки або великі часточки, вичавити з них сік у посудину, в якій уже лежить заготовлене м'ясо. Сюди ж слід додати гірчицю, олію та всі спеції. Усе добре перемішати і потім прибрати в холодильник мінімум на 4 години.
Маринад кефірний
На 1 кг шашлику з птиці візьміть:
- кефір жирністю 2,5%- 200 мл;
- олія рослинна- 1 ст.л.;
- велику цибулину;
- будь-яку зелень за смаком;
- спеції.
Зелень необхідно перебити в кашку в блендері або добре розім'яти в ступці. Ці прилади можна заздалегідь придбати у магазині Maudau. Потім- змішати з кефіром і сюди ж додати рослинну олію. Готову суміш виливають у ємність зі шматочками заготовленого м'яса. Сюди ж додають нарізану кільцями цибулю і все добре перемішують. Бажано залишити все мінімум на 4 години, щоб шматочки добре промаринувалися.