Чай пуер що це? Користь і шкода
Хочете посмакувати китайським чаєм пуер? Чай пуер – яскравий представник китайської чайної культури, дуже смачний та максимально корисний напій, відомий багатьом чайоманам як напій "довголіття". Завдяки доведеним позитивним властивостям і чудовим смако-ароматичним якостям, напій став відомий у всьому світі.
Чай пуер https://coffeeok.com.ua/chay/puer – це скарбниця вітамінів і мікроелементів, проте, як каже мудре прислів'я: «Все — отрута, все — ліки; те й інше визначає доза». Отже, пропонуємо разом детально розібратися в головних особливостях чаю пуер, позитивних і негативних властивостях напою, а також, що таке чай пуер і чому він такий унікальний.
Пуер – що це?
Почнемо з того, що пуер – це сильно ферментована сировина, яку піддають не тільки сушці та подальшій обробці, але й штучному “старінню”, саме тому чай з роками стає тільки кращим. Процес ферментації може тривати до 7 років! Сировина зовсім не псується, а навпаки стає дорожчою і якіснішою.
Цей вид продукції, а саме шен пуер, вважається найдавнішою чайною продукцією, яку виготовляють з юньнанських чайних дерев, що ростуть на сході Азії (Бірма, Китай, Таїланд, Лаос). Загалом розрізняють два основні види пуер і хоча обидва вони виготовляються з однієї й тієї ж сировини, вони разюче відрізняються за смако-ароматичними характеристиками:
Шен Пуер |
Шу Пуер |
|
Колір чайного листа |
Світло-зелений відтінок, який плавно переходить у білий |
Темно-коричневий колір |
Смак і колір настою |
Яскраво-жовтий настій з тонким каштановим ароматом і легким кислуватим післясмаком з відтінком сухофруктів |
Бурштиновий настій з червонуватим відтінком і характерною тягучістю та міцністю, а також фруктово-землистим післясмаком |
Тонкощі виробництва |
Збір листочків та природна ферментація протягом усього зберігання |
Сировину збирають, зволожують і в’ялять в умовах високих температур |
Обидва варіанти, найчастіше, фасуються у формі млинців вагою 357 г, проте існують і розсипні види пуер, а також в оригінальних упаковках. Також обидва види напою можна заварювати кілька разів поспіль без втрати смакових якостей та характеристик. Пуер вважається відмінним засобом для профілактики багатьох захворювань. Пропонуємо детальніше дізнатися про позитивні й негативні властивості елітного китайського пуер.
Корисні характеристики чаю пуер
Азіатські жінки дуже полюбили пуер, насамперед тому, що напій містить величезну кількість антиоксидантів, які борються з ознаками старіння і покращують стан шкіри. Крім цього, чай пуер має такі властивості:
- Покращує стан волосся та зубної емалі.
- Поліпшення роботи травної системи. Під час процесу ферментації у складі утворюються пребіотики, які чудово впливають на роботу шлунка та ШКТ загалом.
- Чай допомагає знизити рівень холестерину в крові, сприяючи правильній роботі серцево-судинної системи та нормалізації рівня цукру в крові.
- Завдяки танінам і кофеїну, настій допомагає збадьоритися, пробудити мозкову та фізичну діяльність.
- Чай допомагає відчути почуття ситості, а як наслідок знизити апетит, а у комплексі з правильним способом життя – вагу.
- Ефективне виведення токсинів із організму.
- Допомагає зміцнити імунітет.
- Амінокислоти, а саме L-теанін, чинить м’яку розслаблювальну дію, знімаючи стрес.
Це один з небагатьох настоїв, який рекомендується вживати при проблемах із шлунково-кишковим трактом, гастритах та виразці.
Негативний вплив на організм китайського чаю пуер
Як відомо, китайський пуер має бадьорий ефект, тому його вкрай не рекомендовано вживати перед сном, під час вагітності, дітям молодше трьох років, а також за підвищеної температури тіла, оскільки пуер, як і будь-який інший чай, перешкоджає її зниженню, а в деяких випадках чинить негативну дію, навпаки підвищуючи температуру.
Також пуер заборонено вживати натщесерце, оскільки настій може викликати надмірне утворення шлункового соку, а як наслідок неприємні больові відчуття в області шлунка.
Також чай може бути шкідливим у таких випадках:
- Особлива чутливість до кофеїну. Чай містить чималу кількість кофеїну, тому надмірне вживання може викликати безсоння, тремтіння, прискорене серцебиття.
- Застосування препаратів антикоагулянтів. Сполуки, що містяться у складі настою, можуть неправильно взаємодіяти з лікарськими препаратами, оскільки чай має розріджувальні властивості.
Тому фахівці рекомендують вживати не більше 400 мл продукції на день. А також перед вживанням, за можливості, проконсультуватися з лікарем.
Правильно приготований настій здатний підвищити тиск, що актуально для гіпотоніків, але не для гіпертоніків. Також напій має сечогінний ефект, що актуально за набряків, але зовсім під ходить для тих, хто страждає на каміння у нирках.
Вибрати оригінальний пуер можна тільки у спеціалізованих чайно-кавових магазинах, де справжність товару не викличе жодних сумнівів. Також варто звернути увагу на:
- чайну фабрику та виробника;
- чайне листя, воно має бути цілим і крупним;
- насиченість настою.
Вибравши якісний товар, ви зможете насолодитися елітним чаєм і отримати масу задоволення.